ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΕΚΠΑ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

Το ΕΚΠΑ στο σεισμό της Ταϊβάν: Νέα Δεδομένα για την Αντισεισμική Θωράκιση

Προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σχετικά με την επάρκεια της  αντισεισμικής θωράκισης κατασκευών μετά την εκδήλωση ιδιόμορφων καταστροφών που υπέστησαν σημαντικά κτίρια από το σεισμό Μ 6.4 στην πόλη Haulian της Ταϊβάν (6.2.2018), τον οποίο προκάλεσε η ενεργοποίηση ενός πλάγιο-ανάστροφου ρήγματος.

Ειδικότερα πολλά κτίρια αντισεισμικής κατασκευής υπέστησαν εντυπωσιακές ανατροπές, ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού κατακόρυφου παλμού, επιτάχυνσης >1g, που προκάλεσε εκτίναξη των κτιρίων στον αέρα, εφελκυσμό, και θραύση του οπλισμού. Στη συνέχεια και σχεδόν ταυτόχρονα ένας εξίσου ισχυρός οριζόντιος παλμός προκάλεσε τη χωρίς αντίστασή ανατροπή τους.

Τα νέα δεδομένα, όπως προέκυψαν από την έρευνα πεδίου που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τον Ερευνητή του ΕΚΠΑ Σπυρίδωνα Μαυρούλη, σε συνδυασμό με τις ενόργανες καταγραφές είναι άκρως ανησυχητικά.

Πρόκειται για πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, προκειμένου τα νέα αυτά στοιχεία να ενσωματωθούν άμεσα στους Αντισεισμικούς Κανονισμούς.

Τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προέκυψαν από την αποστολή θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα τις προσεχείς ημέρες στο Newsletter of Environmental, Disasters, and Crises Management Strategies (edcm.edu.gr).

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό.
Video από την αποστολή: https://youtu.be/Uhab8LWw9h4